Çoğul Gebelik Riskleri Nelerdir ?

47
0
çoğul gebelik hakkında bilmeniz gerekenler

Gebelik sürecinde anne adayının karnında birden fazla bebeği taşıması sürecine çoğul gebelik dönemi denir. Ülkemizde en yaygın çoğul gebelik durumu ikiz gebeliktir. Her 100 kadından 1 tanesinde çoğul gebelik görülür. Çoğul gebelikler anne için riskli bir gebelik durumudur. Bu durumda anne çok hassas olmalı düzenli sağlık kontrollerinden geçmelidir.

Çoğul Gebelik Kimlerde Görülür ?

Bu gebelikler genelde geçmişte ailesinden birisinde olan kişilerde görülür. Yani genetik yatkınlık çoğul gebelikte oldukça önemli bir etkendir. İleri yaşlarda hamile kalan kadınlarda da çok görülme olasılığı bir hayli yüksektir. Özellikle dört doğumdan fazla doğum yapan kadınlarda çok sık görülür. Afrika ve Amerika kökenli kadınlarda çok sık görüldüğü tespit edilmiştir. Aşılama ve ilaç tedavisi gören kadınlarda  görülme ihtimali yüksektir.

Çoğul Gebelik Sürecinde Annede Meydana Gelen Değişiklikler

Gebelik sürecinde anne aşırı kilo alır. Anne 20 kiloya kadar kilo alabilir. Annelerde mide bulantısı normal doğuma göre 3 kat fazla gerçekleşir. Kadınlar bu süreçte çok zorlanır. Özellikle bedenlerini taşımada zorlanır. Annelerde kansızlık ve anemi görülür. Çünkü bu süreçte bebekler tüm ihtiyaçlarını anneden temin etmektedir. Annenin vücudunda enerjiye ihtiyacı artar. Annelerde düşük yapma riski artar. Erken doğumlar görülebilir. Çoğul gebeliklerde genelde uzmanlar sezaryen doğum yöntemini tercih etmektedir. Anne adaylarında tansiyon problemi başta olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. Anne için gebelik zor ve sıkıntılı bir hale gelmektedir. .

gebelik ikizler riskleri nelerdir ?

Çoğul Gebelik Durumu Nedir ?

Annenin gebelik döneminde birden çok çocuk doğurması çoğul gebelik olarak adlandırılır. Çoğul gebelikte en yaygın olan tür ikiz gebelik durumudur. Çoğul gebelik durumu hem anne hem de bebek açısından ciddi sağlık riskleri taşır.

Çoğul Gebeliğin Anne Sağlığına Etkisi

Çoğul gebelik yaşayan annelerde mide bulantısı ve kusma normal gebelere göre daha çok görülür. Annenin düşük yapma riski çok yüksektir. Anne erken gebelikte kanamalar yaşar. Anne çoğul gebeliğe bağlı olarak kansızlık ve anemi durumları yaşar. Anne erken doğum yapabilir. Antental bölgelerde kanama görülebilir. Annenin yüksek tansiyon dengesini bozar. Anne stres ve depresyon duyguları yaşayabilir. Tüm bu süreçler annenin yaşamını büyük tehlikeye sokabilir.

Çoğul Gebeliğin Bebek Sağlığına Etkisi

Çoğul gebelik bebek açısından da son derece sakıncalı durumlar ortaya çıkarabilir. Çoğul gebeliklerde bebek ölümleri yaşanabilir. Daha da kötüsü ikiz bebeklerden birisinin ölümü ile sonuçlanabilir. Erken doğum bebeklerde gelişim geriliğine neden olabilir. Bebeklerin dünyaya anormal gelmesine neden olabilir. Bebeklerde kordon dolanması görülebilir. Bebek oksijensiz kalarak hayati tehlike yaşayabilir. Bebeğin makat bölümü anormal gelişim özelliği gösterebilir. Bebeklerde soluksuzluk ve beslenme sorunu ortaya çıkabilir. Bebeklerde kansızlık görülebilir. Kalplerinde büyüme ve kan şeker düşüklüğü gözlemlenir.

Çoğul Gebelik Durumunda Neler Yapılmalı. .

Çoğul gebeliğin olduğu durumlarda doğum salonlarında mutlaka canlandırma koşulları oluşturulmalıdır. Hekim, yardımcı personel hazır kıta bekletilmelidir. Ani olumsuz gelişimlerde mutlaka müdahale edilmelidir. Solunum sıkıntısı çeken bebekler için mutlaka nemlendirici oksijen verilmelidir. Bebeğin solunum sayısı, nabız atışı, tansiyonu ve vücut ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Bebeğin akciğer grafisi çekilmelidir. Kan şeker düzeyi sürekli takip edilmelidir. Kan sayımı ve kan biyokimyası çıkarılmalıdır. Anneye emzirme konusunda destek verilmelidir. Bebek için uygun koşullar sağlanmadığı sürece anne taburcu edilmemelidir.

Tek yumurta ikiz bebekler riskleri nedir ?

İkiz Gebelik Nasıl Olur?

Gebelik anne için çok güzel bir dönemdir. Bir an önce doğumun olmasını ve bebeğini kucağına almasını bekler. Doğum süreci genelde tüm anneler için sıkıntılı bir süreç olmuştur. Gebelikte çoğul gebelik daha risklidir. Ülkemizde en çok görülen çoğul gebelik ikiz gebelik durumudur. Çünkü anne karnındaki yumurta sayısı arttıkça durumun hassasiyeti ve önemi artmaktadır. Normal doğumda gebelik süresi 40 hafta sürerken ikiz gebelik durumunda bu süre 35. haftaya kadar düşebilir. Annenin normal mi sezaryen doğum mu yapacağına bebeğin duruş pozisyonuna bakarak uzman doktorlar karar verir. .

ikiz Gebelik Nasıl Gerçekleşir?

Normal doğumda bebekler sıra ile doğum kanalına girmeye başlar. Önce öndeki bebeğin başı doğum kanalına girer sonra arkadaki bebeğin başı girer. Bebekler sıra ile doğum kanalına girerse normal doğum gerçekleşirken doğum kanalına girilmemesi durumunda sezaryen doğum ile bebekler anne karnından çıkartılır.

ikiz Gebelik Riskleri

ikiz gebelik durumunda çoğu zaman doğum yöntemi olarak sezaryen doğum tercih edilir. Bunun sebebi bebeklerin ve annenin riskli durumudur. Anne vücut ağırlığı aşırı artarsa erken doğum riski artar. Bu durumda anneye sezaryen doğum yöntemi uygulanır. Bebeklerin birisinin doğum kanalına baş aşağı değil de makata gelecek şekilde gelmesi bebeğin kordon dolanmasına neden olur. Bu da bebek için büyük risk taşır. Bu durumda anneye sezaryen doğum yaptırılır. Anne karnında yer alan ve kilosu az olan bebekler her zaman risk altındadır. Bu gibi durumlarda kilosu az olan bebeği kurtarmak adına anneye normal doğum yerine sezaryen doğum yaptırılır.

 

Nasıl Buldunuz ? Puanla
[Total: 2 Average: 5]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz